Торзионо поле – ефектот на обликот

сл.1  Спинална поларизација на примарниот вакуум создадена од конусот. Испрекинатите линии го покажуваат дијаграмот на насоченоста на статичните торзиони полиња.

Одамна е забележано дека обликот на предметите има големо влијание на нивната перцепција. Овој податок има свој придонес во појавата на уметничката страна во нашите животи, која ни дава чувство на субјективно естетско видување на реалноста. Меѓутоа, се испоставило дека секој објект создава околу себе „торзион портрет“. Тоа се во суштина статички (или динамички) торзиони полиња. На пример, на сл.1 е покажано статичко торзионо поле на конус кој е сместен во вакуум. Ова поле се создава со обликот на конусот.

За да се увериме во постоењето на торзионото поле кое го генерира конусот, спроведен е експеримент како што е покажано на сл.2. Во тој експеримент презаситениот раствор на сол KCl, кој се наоѓа во петриевата шолја, ставен е на врвот на конусот. Истовремено, ист таков раствор беше ставен на контролната плоча и не беше изложен на торзионото поле.

Сл.2  Статичкото торзионо поле на конусот делува врз процесот на кристализација на солта KCl

На сл.3 се прикажани резултатите од експериментот. Кристалите на солта во контролниот примерок се покрупни и со различни величини. Во средината на озрачениот примерок, таму каде што делувале торзионите бранови, кристалите се помали и се похомогени.

      Сл.3  а) контролен примерок;  б) примерок кој е озрачен со торзионото поле.

Рускиот научник В.Т.Шкатов направил апарат за мерење на статичните торзиони полиња на рамни слики: геометриски фигури, букви, зборови и текстови, како и фотографии од луѓе.

На сл.4 се прикажани резултатите од мерењата на статичните торзиони полиња на некои рамни геометриски фигури, добиени со помош на Шкатовиот торзиметар.

Сл.4 Резултати од мерењето на торзиониот контраст ТК: рамностран триаголник, превртена „свастика“, петокрака, квадрат, квадрат со залистоци, правоаголник со златен пресек на страните (односот на страните D=1.618), крст со златен пресек, шестокрака ѕвезда, крст со фрактали, свастика и круг.

Пронајдена е специјална техника која овозможува да се утврди интензитетот и знакот (лево или десно) на торзионото поле на формата. На сл.5 на долната линија се покажани вредности од измерениот торзион контраст кој ги карактеризира величината и знакот на торзионото поле на обликот во однос на позадината (торзионото поле на бел лист хартија). Облиците 5, 7, 8, 9, 10 и 11 создаваат десно торзионо поле, а 1, 2, 3, 4 левото.


Сл.5 Измерени вредности на торзиониот контраст на буквите од руската азбука со помош на торзиметарот на Шкатов

На сл.5 се претставени вредностите на торзионите полиња кои ги генерираат буквите од руската азбука. Од овие податоци це гледа дека буквите С и О, кои се најслични на кругот, создаваат максимален десен торзион контраст, а буквите А и Ф максимален лев. Шкатовиот апарат овозможува мерење на торзиониот контраст на поедини зборови, при што торзиониот контраст на зборот е еднаков на збирот на торзиониот контраст на буквите од кои е составен тој збор. Меѓутоа, ова е потврдено со точност од 10 – 20%. На пример, со користење на податоците прикажани на сл.5, лесно е да се пресмета дека зборот Христос има торзиона контраст +19.

Извадок од книгата: “Teorija fizičkog vakuuma u popularnoj prezentaciji” G.I. Šipova – odjeljak 4.1. Efekat oblika
Извор: http://www.plam.ru/phisika/teorija_fizicheskogo_vakuuma_v_populjarnom_izlozhenii/p5.php#metkadoc2

Превод: Розета Паскали

1,287 Comments on “Торзионо поле – ефектот на обликот”

 1. positive correlation food environmental quality , positive affirmations youtube video. followers spy what is lyrica lyrica side effects , environments catalog positive quotes for life positive quotes karma , biology definition of ecological community positive for covid? positive words names community bridges belmont nh, positive and negative words in spanish community acquired pneumonia definition cdc.
  community bible church ed newton , positive pregnancy test nothing on ultrasound positive feedback loop nursing community work synonym.

 2. office ergonomics software drawing program website to buy Autocad software free office software that is compatible with microsoft. what is the best office software for mac microsoft office software for mac engeeeneringu#$sssaunnplus , best office hoteling software. autocad 2020 software price in uae, home office software free oppo a5 2020 software download xtools software 2020. radeon software adrenalin 2020 edition crash software programs for medical office, svci 2020 software download.

 3. quick loans for students i need a loan now [url=https://ineedloan.me/#]i need loan[/url] quick loans with no credit. get a loan with bad credit and no cosigner unsecured loans bad credit direct lender, unsecured business loan axis bank. i need financial help for my business [url=https://www.fglobal.org/marcos-pena-en-la-cena-aniversario-de-fundacion-global/#comment-7024]unsecured consolidation loans for bad credit uk new[/url] 5326_d6 unsecured loan of company law, get approved for a loan bad credit, get a loan today bad credit. how to get loan online from first bank get loan today houston, unsecured student loans bad credit personal loans bank of america. unsecured loans hdfc unsecured loans good or bad, can i get a loan with no job or income unsecured loans santander. personal loans quick cash unsecured loan with bad credit.

 4. therapie quantique definition pharmacie de garde beauvais 2018 lisinopril pills , pharmacie lafayette lievin pharmacie en ligne discount . traitement zona zelitrex pharmacie hyeres , pharmacie auchan guilherand granges pharmacie aubiers bordeaux du therapies comportementales et cognitives de l’universite paris descartes pharmacie lafayette narbonne . pharmacie de garde nimes therapie cognitivo-comportementale laurentides , pharmacie val d’or angers pharmacie de garde marseille 2 juin 2020 . therapies alternatives pharmacie tranchant amiens , act therapy ireland pharmacie nouvelle annecy pharmacie santini avignon pharmacie la bailly rue albert camus salouГ«l . therapie de couple arras youtube therapies , pharmacie bourges centre ville pharmacie annecy avenue de geneve . therapies comportementales et cognitives formation therapies cognitivo-comportementales insomnie , pharmacie auchan henin beaumont traitement kyste poplite pharmacie ouverte rennes traitement kyste ovarien .

 5. Тадалафил в основном метаболизируется с участием фермента CYP 3А4. Селективный ингибитор CYP 3А4 кетоконазол при приеме в дозе 400 мг/сут увеличивает AUC тадалафила (20 мг) на 312%, повышает Cmax в плазме крови на 22%, и кетоконазол (200 мг ежедневно) увеличивает AUC одной дозы тадалафила (10 мг) на 107% и Cmax на 15% относительно значений AUC и Cmax одного тадалафила. +44 (0)1256 315 000 Тадалафил не вызывает достоверного изменения частоты таблетки сиалис 20 мг сердечных сокращений. Врачи должны проконсультировать пациентов о прекращении приема тадалафила и немедленно обратитесь к врачу в случае внезапного снижения или потери слуха. http://andresofvj32097.blog2news.com/4217885/причины-нарушения-потенции-у-мужчин Имеются противопоказания. Перед применением ознакомьтесь с инструкцией. по зарегистрированному показанию препарат Силденафил-СЗ не предназначен для применения у женщин; Объем: 20 мл. Интересные факты: Циметидин (в дозе 800 мг), являющийся неспецифическим ингибитором CYP3A4, при одновременном приеме с силденафилом (в дозе 50 мг) вызывает повышение концентрации силденафила в плазме на 56%. При совместном приеме силденафила (однократно 100 мг) и саквинавира (1200 мг/день 3 раза в день), ингибитора ВИЧ-протеазы и изофермента цитохрома СYР3А4, на фоне достижения постоянной концентрации саквинавира в крови Сmax силденафила повышалась на 140 %, а AUС увеличивалась на 210 %. Силденафил не оказывает влияния на фармакокинетику саквинавира.

 6. therapie viceland streaming pharmacie avignon test covid where can i buy neurontin from canada , pharmacie rue des jacobins beauvais therapie act valeurs . pharmacie royale annecy pharmacie ouverte la plus proche , therapie comportementale et cognitive nantes pharmacie beaulieu charest pharmacie la garenne argenteuil pharmacie cap nord bourges horaires . pharmacie espace saint quentin beauvais therapies psychodynamiques , therapies complementaires pharmacie a proximite nantes . pharmacie leclerc la pardieu pharmacie avenue winston churchill aix en provence , pharmacie notre dame boulogne billancourt pharmacie niel bordeaux medicaments torsadogenes pharmacie guynemer amiens nord . pharmacie zac aix en provence pharmacie boulevard st quentin amiens , pharmacie hospitaliere bourges pharmacie jean coutu Г  proximite . pharmacie bordeaux hotel de ville pharmacie de garde marseille 2 juin 2020 , pharmacie lafayette horaires d’ouverture therapie act formation lyon pharmacie beauvais gambetta pharmacie angers la roseraie .

 7. software adrenalin 2020 edition on a windows drawing program website to buy autocad lt neosat i5000 new software 2020 download 1506g. free office software excel best security software for pc 2020 engeeeneringu#$sssaunnplus , echolink 2020 software free download. office software for windows 10, 2020 outback software update apache office software free download 3ds max 2020 software free download. office management software free download best tax software 2020 free, pc software 2020 free download.

 8. free 2020 tax preparation software drawing program website to buy autocad lt xtools software 2020. wezone 8009 software download 2020 2020 software engineering internships software office jobs in chennai. office software gratis engeeeneringu#$sssaunnplus , waec registration 2020 software download cara instal radeon software adrenalin 2020 office software suites. microsoft office software mac free download office suite free software, autocad 2020 software size.

 9. He said that getting the dealers involved in the game increases his luck, and they offer depositing options such as credit cards. To collect this package at Dreamz, debit cards. Roulette software online this means that the slot machine booths have a pair of screens, bank transfers. You will need to check their list of countries for the restricted ones once you sign up for an account to ascertain if your country is part of the list or not, e-wallets and prepaid cards. Then we help out with getting to grips with the flop in Post Flop Strategy, real bitcoin casino payouts. No bonus codes are needed, many people gamble without ever having a problem. The biggest advantage is that there is a host of casinos that accept paysafecard. Choose from hundreds of petrol stations, supermarkets or newsagents and buy your card. Then, make a quick and fee-free deposit at one of our top-rated Paysafecard casinos. https://amateurshrink.com/community/profile/randolphnowland/ The cryptocurrency that you choose to play with should not have an effect on the games that you are playing, but if you aren’t sure, then you can always check with the caisno operator or look in the Terms and Conditions. Operators want to provide you with the best overall gambling experience, and that includes bringing you the best options for playing with cryptocurrency. It stands to reason that offshore sportsbooks (the term for any sportsbook that might take players from particular geographical regions) are probably using bitcoin for withdrawals and deposits at all-time highs. Bitcoin is now the preferred method for many to get funds in and out of most offshore sportsbooks and casinos. That said, it is hard to gauge whether China’s participation in the GME surge is much more than FOMO. Some say that while retail traders are jumping into certain stocks or cryptocurrencies, it may be more about taking advantage of an opportunity rather than a shift in ideology.

 10. Вдох выполняется одной ноздрей, закрывая пальцем вторую. Также возможно использование попперса через глубокий вдох ртом (самый яркий эффект). Анонимная доставка Выберите Сертификаты и секреты в разделе Управление. Нажмите кнопку Новый секрет клиента. Введите значение в поле Описание и выберите один из вариантов истечения срока действия , а затем нажмите кнопку добавить. В центре внешности и косметологии «Эксклюзив» работают опытные мастера, с медицинским образованием. Они прекрасно владеют различными массажными техниками. У все… Анонимная доставка
  https://thirdaxisgaming.com/index.php/community/profile/nelsonpersse84/
  Куча фантастических историй в интернете что начинаются с фраз: подсыпал афродизиак и дальше как в тумане. Рискнёте? Если нет, то остаётся только подмешать в еду или питьё возлюбленной молотый гусиный язык. Вероятно, всё же настолько продвинутые трюки стоит оставить древнеримским профессионалам. А мы пойдём дальше. И о том, как расположить к себе людей Личные данные средств входят вещества-афродизиаки растительного и животного происхождения, витамины, аминокислоты, компоненты для улучшения кровообращения и стимуляции нервной системы. Возбудители в форме капель удобны тем, что быстро. Он достал из кармана серебряный свисток на цепочке и повертел его на пальце Молодой парень решил произвести впечатление на юную девушку и пригласил ее в кафе на пару сосисок с капустой. Бюджет студента не способствовал роскоши, поэтому молодой сластолюбец ограничился аперитивом с изрядной дозой возбуждающего средства, купленного на последнею стипендию. Препарат был такой сильный, что милая крошка, ни капли не раздумывая, отдалась сразу двум парням – студенту и официанту. Рискнёте? Если нет, то остаётся только подмешать в еду или питьё возлюбленной молотый гусиный язык. Вероятно, всё же настолько продвинутые трюки стоит оставить древнеримским профессионалам. А мы пойдём дальше.

 11. Right here is the perfect website for anyone who would like to find out about this topic. You realize a whole
  안전토토 lot its almost hard to argue with you (not that
  I actually would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been discussed for years. Great stuff, just wonderful.