Никола Тесла

Никола Тесла (Смилјан, Лика, 10 јули 1856 – Њујорк, 7 јануари 1943) — српски научник, и истражувач и пронаоѓач на полето на електротехниката и радиотехниката, познат е како татко на наизменичната струја и бројни футуристички пронајдоци.

Повеќе