Вероника реши да умре – Пауло Коелјо

На прв поглед, Вероника има се што ќе посака. Ги посетува популарните ноќни клубови, се запознава и се забавува со привлечни млади мажи, меѓутоа сепак не е среќна, нешто и фали во животот. Затоа на 11.11.1997год. решава да умре. Откако ќе земе преголема доза апчиња, дознава дека ќе живее само уште неколку денови… И тогаш го открива она што никогаш дотогаш не си го дозволила: љубовта, омразата, стравот, љубопитството – сфаќа дека секоја секунда од нејзиното постоење е личен избор меѓу животот и смртта.